Onnoot


Follow This Page
Follow That Page stuurt u een email wanneer deze pagina wordt gewijzigd.


Selecties:
Anagrammen
Foto's
Griekenland <
Humor
ICT (software)
Inbox
Lifelog
Linkdump
Natuur
Nederland
Panorama's
Simon
Taal
Vaag
De laatste 10 reacties:

Simon
Ach, het eten zou hier zogenaamd niet lekker zijn ; er zijn nog genoeg 'buitenlandse' restaurants. De behandeling van allochtonen verslechterd de laatste twee jaar exponentieel. ...

ahmeddi
die negatieve punten zijn zooo waar :) ik ben een marokkaan en ja nederlanders voelen zich te goed dus wat wil je? wordt toch wat sympathieker en neem een voorbeeld aan de belgen :P

Claire Z.
Hier spreekt je zus weer. Weet je nog dat al onze katten door de jaren heen zijn komen aanlopen, of ons zijn aangeboden? En we hebben er geen moment spijt van gehad, integendeel, het zijn onze liefste vriendjes geworden. Binnenlaten dus, altijd!

Onno
Beste Dave, In vrijwel iedere Linux-distributie zitten woordenlijsten in heel veel talen. Zo is er bijvoorbeeld het package aspell. En als Linux downloaden en runnen je te veel moeite is, dan weet Google vast ook wel woordenlijsten te vinden...

Dave
Ja onno, leuk... Maar wat ik nog leuker zou vinden als je mij a.u.b. een woordenlijst zou willen opsturen voor mijn engels Boggle spelletje (windows). Als je hem ook graag wil stuur ik hem in je re-mail ? b.v.d. Dave.

Ryanne
Goh ik schrik wel van al dat negatieve maar herken het aan de andere kant ook wel. Wij denken er enorm over om naar het caribisch gebied te verhuizen mede ook vanwege de vriendelijkheid van de mensen daar en het materialistische en onvriendelijke dat onze natie tegenwoordig heeft. ...

Ryanne
Goh ik schrik wel van al dat negatieve maar herken het aan de andere kant ook wel. Wij denken er enorm over om naar het caribisch gebied te verhuizen mede ook vanwege de vriendelijkheid van de mensen daar en het materialistische en onvriendelijke dat onze natie tegenwoordig heeft. ...

Onno Zweers
Latest news: Templatesbrowser.com is online again! Beware!

Anoniem
Niet mee eens met sommige punten. Apple laat mensen Itunes gebruiken zodat ze muziek KOPEN ipv Limewire of iets dergelijks. ...

Claire Z.
Begin 2008 zag ik gedurende ongeveer een week opvallend veel auto\'s met de initialen HB op het nummerbord. ...

Greece is being destroyed by 'respectable' fanatics

Greece

"The EU's terms do not begin to match the altruism the United States showed to the defeated Germans after 1945. America did not pauperise West Germans as many in France and indeed Washington wanted. America guaranteed their security, then gave them loans from the Marshall Plan that allowed the West German economic miracle to begin. Greece has invaded no one and committed no crimes against humanity. Yet the EU, which boasts that solidarity is its founding principle, is forcing it into destitution and chaos."
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/feb/19/nick-cohen-greece-european-union-crisis

Voor wie nieuws over Griekenland wil volgen:
https://twitter.com/#!/Hellas_nieuws

Onno - 19 feb 2012, 18:48 - Reageer/link

   

Rook boven de Aoos

Photos, Nature, Greece


Rook van een nabije bosbrand zorgt voor een schemerachtig licht boven de kloof van de rivier Aoos in het Vikos-Aoos nationaal park.Onno - 24 juli 2007, 23:28 - 1 reactie

   

Nissan in Papingo (video)

Greece

Leuke beelden van Papingo en het Vikos-Aoos nationaal park.
Youtube video

Trouwens, mijn goede vriend Giorgos heeft drie prachtige villa's te huur, een geweldig startpunt om het Tymfi gebergte te verkennen. Drakolimni, Gamila, Astraka, de Vikos-kloof, de baden van Papingo, raften op de rivier Voidomatis, allemaal binnen handbereik! Heeft u zich altijd al verlekkerd aan de foto's die ik hier postte, grijp dan uw kans en boek een van zijn villa's!
www.papingo.info

Onno - 30 juni 2007, 10:13 - Reageer/link

   

Politie Athene mishandelt tasjesdieven

Greece

Niet alles in Griekenland is leuk, lief en aardig.
Zie dit artikel in NRC. Het genoemde politiefilmpje waarin twee verdachten gedwongen worden elkaar te slaan staat op YouTube - registratie verplicht.

Onno - 22 juni 2007, 18:50 - Reageer/link

   

De nieuwe auto van Thomas

Greece, Humor

Thomas heeft een auto gekocht. Dat ging zo.

"Taso, ik zag een advertentie voor een aardige tweedehands [automerk], bij een occasion dealer in Ioannina. Jij hebt meer verstand van auto's dan ik, kun jij eens kijken of het wat is?"
"Jawel, geef het telefoonnummer maar."

Rrring.
"Oriste?"
"Ya sas. Die [automerk] van die advertentie, is dat wat? Van welk jaar is die? Hoeveel kilometer?"
"Het is een prachtige tweedehands van 1997, goed onderhouden. 75000 kilometer."
"Hmmm. En die prijs, kan daar nog wat vanaf?"
"Nou, daar valt wel over te praten."
"Kan ik eens komen kijken?"
"Jawel, maar... Je stem komt me bekend voor... Ben jij Tasos?"
"Jawel!"
"Ik ben je neef Vangelis!"

En zo ontdekte Tasos dat Vangelis niet meer in computers handelt maar in tweedehands auto's. Thomas heeft een aardige occasion gekocht, ongetwijfeld voor een zacht prijsje, want je familie is je beste vriend in Griekenland. En nu gaat hij zich voegen bij het legioen van Greek drivers.

Onno - 11 juni 2007, 21:28 - Reageer/link

   

Driving in Greece

Greece, Linkdump

Beste lezer, het zal u niet ontgaan zijn: Greek drivers zijn een onuitputtelijke inspiratiebron voor satire. Ook voor anderen.

Be extra careful when you pass slower vehicles and have to cross over to the opposite direction lane. There is no avoiding this maneuver on Greek roads especially if you are stuck behind a slow moving tractor trailer on a long uphill for the last 24 minutes. Maybe it's the pressure of 48 Greek drivers tailgating you cursing and waving frantically in your mirrors, maybe it's the need to get to where you are going sometime this century, or maybe it's your own latent Spartan warrior deep down inside who tends to awaken when you drive uphill behind a tractor trailer with 48 Greek drivers behind you, maybe all these reasons will compel you to forget all your ideas about defensive driving and pass the darn truck even if it is the last thing you would ever do.

www.greeklandscapes.com...

Onno - 6 juni 2007, 19:44 - Reageer/link

   

Van Preveza naar Konitsa - maar dan zonder huurauto

Greece, Humor, Lifelog

Na twee weken vakantie, waarvan de laatste dagen in Parga, bracht ik Lidy, Tjerk en Claire weer terug naar Préveza voor hun terugvlucht. De auto leverde ik weer in, en mijn drie reisgenoten gingen in een rij staan die zo lang was dat hij U-vormig de hele hal vulde. We namen afscheid en toen begon voor mij de uitdaging: hetzelfde traject Áktio-Kónitsa, maar dan zonder huurauto.

Ik wist dat er een KTEL-bus ging van Preveza naar Ioannina en die wilde ik nemen. Maar helaas was het KTEL-station niet bij Aktio, de luchthaven, maar in Preveza. Ik liep naar de taxi's.

"Πόσο κάνει για το ΚΤΕΛ για τα Γιάννινα;" vroeg ik in mijn beste Grieks.
"Twenty euro," was het antwoord, in het Engels; het lukt mij nog steeds niet om mijn aura van toerist af te schudden.
"20 ευρώ;" riep ik verontwaardigd. "Γιατί τόσο ακριβό;" waarom zo duur? Ik wist dat het niet meer dan 10 minuten rijden was en ik had voor dat bedrag al eens zes keer zo lang in een taxi gezeten. In Nederland waren dit misschien normale bedragen, maar in Griekenland was dit afzetterij.
"The tunnel alone costs 6 euro."

Er was inderdaad een toltunnel tussen Aktio en Preveza.
"The tunnel costs 3 euro. I know, I have been there twenty minutes ago."
"You forget I have to come back again."
Ik was ervan overtuigd dat hij mij alleen zoveel vroeg omdat ik een buitenlander was. Ik wist bovendien dat hij als taxichauffeur een kortingskaart had voor de tunnel. Hij wilde mij dus het volle pond vragen en het verschil in zijn eigen zak steken.
Gelukkig kende deze "toerist" genoeg Grieks om zonder taxi te reizen. Ik liep de hal in, naar de informatiebalie.

"Hé, ben je daar weer?" zei Lidy. Ze waren al een paar meter opgeschoten.
"Ja, de taxichauffeur wilde mij afzetten, ik ga met de bus. Doeeeg!"
"Nou, succes hoor!"

Ik vroeg bij de balie naar de eerstvolgende bus richting stad. Die zou over twintig minuten gaan; beter kon bijna niet. Ik hoefde alleen maar aan de overkant van de weg te gaan staan. Dat deed ik. Ik bedacht, dat waarschijnlijk ooit een argeloze toerist heeft gezegd: "What, only 5 euro? That's cheap! In Holland we pay 40 euro to the airport!" waarna de taxichauffeurs hun kans schoon zagen.

Na een kwartier kreeg ik dorst en zocht ik iets te drinken in mijn rugzak. Toen ik mij weer omdraaide, zoefde net in volle vaart de KTEL-bus voor mijn neus. Mijn god, straks moet ik twee uur wachten op de volgende... Ik zwaaide wild om hem te laten stoppen maar de bus was al voorbij. Ik voelde mij heel erg dom. De stoere, zelfredzame reiziger die de taxichauffeurs wel even te slim af zou zijn... Wat nu te doen?

Er reden regelmatig auto's vanaf de luchthaven richting Preveza. Op goed geluk stak ik mijn duim uit. De derde auto stopte.
"Jij bent zeker Nederlander hè?"
Hm, het begon erop te lijken dat integreren in Griekenland voor mij een verloren zaak is. In de auto zat een Nederlandse familie met twee kinderen, die net iemand op het vliegtuig hadden gezet en nu verder vakantie gingen vieren. Natuurlijk mocht ik mee naar Preveza, alleen wisten ze niet waar de KTEL was.
In de binnenstad van Preveza leek het mij beter om niet eindeloos rondjes te rijden, maar om op eigen kracht naar de KTEL te vragen en te lopen.
"Stop maar hier, dan loop ik wel verder... Bedankt!"
De auto reed weg en ik bleek precies voor het KTEL-station te staan.

Nu had Maria mij gewaarschuwd dat er twee KTEL-stations zijn in Preveza. En dit was net de verkeerde, vertelde een voorbijganger mij desgevraagd. Na een half uurtje lopen met de rugzak op mijn rug vond ik de andere. Die was gesitueerd naast een grote begraafplaats. Of hier een bedoeling achter stak wist ik niet, maar ik besloot er maar niet teveel op te letten. Ik kocht in mijn beste Grieks een kaartje voor Ioannina en hoefde slechts drie kwartier te wachten. In een witte bus liet ik mijn kaartje controleren door een jongen met een bol gezicht en leunde tevreden achterover.

Ioannina heeft, net als Preveza en Athene, twee KTEL-stations. De witte bus kwam aan op de ene en mijn volgende bus vertrok van de andere. Ik had geen zin om mij te verdiepen in stadsbussen en wilde ook nog langs een fotowinkel, dus ik ging weer te voet. Op het andere KTEL-station sprak een vrouw mij aan in hardnekkig Engels. Zij had in Canada gewoond en zag in mij een aanleiding om haar Engels uit de kast te kunnen halen, niet merkende dat ik zo graag mijn Grieks wilde oefenen en het niet zo leuk vond dat iedereen mij maar leek te zien als een toerist. "Ik ben geen toerist, ik ben een vrij goed geïntegreerde allochtoon! Begrijp dat dan!" had ik bijna gezegd als ik het Griekse woord voor "geïntegreerd" had geweten.

De bus naar Konitsa kwam onder het afdak rijden. Hee, grappig, alweer een witte bus, terwijl KTEL-bussen doorgaans groen-beige zijn. Toen de jongen met bol gezicht mijn kaartje kwam controleren hadden wij allebei een deja-vu.
"Als ik dat geweten had..." zei ik, en wij lachten.

Een uurtje later liep ik de keuken van mijn schoonouders binnen. Iedereen zat aan tafel: Maria, Simon, haar ouders, Tasos, Eleni en Thomas. Ik werd met gejuich en "bravo!" en "nu al? wat snel gedaan!" begroet, en er werd meteen een bord voor me neergezet zodat ik kon aanschuiven voor een heerlijke warme lunch.

Onno - 1 juni 2007, 00:03 - 1 reactie

   

I, Greek driver

Greece, Humor, Lifelog

[Voor optimaal effect leest u eerst Zeven Weken Griekenland, hoofdstuk Greek drivers, err!]

Op de luchthaven Aktio van Préveza verlichtte de felle zon een hartelijk weerzien tussen Maria's familie en die van mij. Er werd wat afgekust en geknuffeld, vooral tussen Lidy en Evgenia. Er werd essentiele informatie uitgewisseld zoals "het sneeuwde vannacht in Konitsa" en "wat zit je haar leuk". Ik ontworstelde mij aan de hartelijkheden met de woorden "Ψάχνο το αυτοκίνητο", ik zoek de auto. En jawel, teruglopend naar de ingang van de hal vond ik een juffrouw met een bordje met "Zwees" erop. Ach ja, valt ook niet mee, zo'n vreemde naam.
"I am mister Zwees," zei ik grijnzend.
"Follow me," zei ze zuinig.
Ze bracht me naar een heer met veel papieren die tussen auto's en andere mensen in stond. Terwijl ik stond te wachten op het afhandelen van het papierwerk, stond de rest van mijn gezelschap bewonderend rond de nieuwe Skoda van een trotse Tasos, deels gekocht met geld dat hij met speculeren op de beurs gewonnen had, en verder met een lening. Het van een nicht geleende kinderstoeltje werd op zijn achterbank geplaatst, zorgvuldig op een deken zodat de bekleding niet beschadigd zou worden. De bekleding van de achterbank bedoel ik, niet van het kinderstoeltje. Maria en haar familie namen plaats bij Tasos in de auto; Lidy, Tjerk en Claire in mijn huurauto.

De eerste vijf kilometer was Tasos nog makkelijk bij te houden. Buiten de bebouwde kom begon de snelheid. Hij leek wel die blauwe vis met geheugenproblemen in Finding Nemo, die vis die vergeet dat ze iemand de weg wijst en denkt dat ze achtervolgd wordt. Nu ben ik al een beetje gewend hoe Greek drivers rijden. Waar ik echter nog niet aan was gewend, is om zelf zo te gaan rijden.

"Gaat het nog?" zei ik tegen Lidy, Tjerk en Claire wier gelaatskleur ik niet durfde te bekijken in de vrees dat een halve seconde genoeg was om Tasos uit het oog te verliezen.
"Ja hoor," loog Tjerk.
"Tasos rijdt erg snel," voegde Claire er aan toe.
Lidy lag achterin te slapen. Dat ze onkwetsbaar is voor schorpioenen wist ik al, maar dat zelfs de Griekse rijstijl haar onbewogen laat, dat was indrukwekkend.

En ik trapte het gaspedaal nog eens flink in, want Tasos was op een miniem stukje rechte weg bezig om een vrachtwagen in te halen, en als ik hem niet zou volgen, dan was ik hem voorgoed kwijt.

Dat bleek mee te vallen. We vonden Tasos' auto weer stilstaand langs de weg. Ik stopte achter hem, blij dat ik mijn rechtervoet even kon ontspannen.
"Mijn vader en ik zijn het niet eens over de weg," zei hij. "Volgens mijn vader moeten we hier linksaf, maar volgens de borden is het rechtdoor."
"Ik weet het ook niet, ik rijd gewoon achter jou aan," en ik probeerde het 'gewoon' zo gewoon mogelijk te laten klinken.

En daar gingen we weer. Steentjes spatten in het rond, stofwolken bleven achter ons hangen, en uit engineering kwam het bericht dat warp 9 toch echt te veel was voor de motor.

Vlak voor Ioannina stopte Tasos weer langs de weg. Hij stelde voor om niet in Ioannina te blijven hangen, want zijn woning ligt helemaal in het centrum van Ioannina. Dat betekent een half uur in de file de stad in en een half uur in de file de stad uit. We waren het eens dat het makkelijker zou zijn om meteen door te rijden naar Konitsa. Hij wist een sluiproute om de westkant van Ioannina heen die ons veel tijd zou besparen. En reken maar dat wij tijd bespaard hebben, al was sluiproute niet het juiste woord.

De weg van Ioannina naar Konitsa had ik al vaak afgelegd, en ik liet Tasos aan zijn lot over om in mijn eigen tempo te gaan rijden. Toen we in Konitsa aan kwamen, stond het eten al op tafel.

Onno - 30 mei 2007, 23:47 - Reageer/link

   

Grieks bij de BBC

Greece, Linkdump

Op de website van de BBC staan diverse pagina's over de Griekse taal.

Een onderdeel is Quick fix: essentiele woorden voor beginners voor op vakantie.

Onno - 29 mei 2007, 18:16 - Reageer/link

   

Walking on the Trail of Lord Byron (New York Times)

Greece, Linkdump

Elise Maclay schrijft bijna poëtisch over de Pindos. Ze maakt wat foutjes (Ionnina ipv Ioannina, Drakalimmi ipv Drakolimni) maar die vergeef ik haar graag. Ze schreef dit in 1990, toen ik nog nooit in Griekenland was geweest.

FROM childhood, I have loved walking and reading, ideally in close conjunction. A loaf of bread, a jug of wine? For me, a book and a backpack are enough. Especially if I can walk in the footsteps of one of my favorite authors.

Last spring I did just that, roughly approximating the itinerary of the poet George Noel Gordon Byron on his initial foray from Prevesa on the Ionian coast to the interior of northwest Greece.


nytimes.com/...

Onno - 23 mei 2007, 21:29 - Reageer/link

   

Nissan in Papingo

Greece, Linkdump

Interessant nieuws voor liefhebbers van Papingo en waarschijnlijk ook voor liefhebbers van auto's: Nissan presenteert zijn nieuwe X-trail in Papingo. In juni, hoorde ik van mijn vriend Giorgos die uit Papingo komt.

Onno - 15 mei 2007, 08:59 - 1 reactie

   

Luchthaven Ioannina wordt internationaal

Greece

Maria heeft van verschillende kanten gehoord dat de luchthaven van Ioannina internationaal gaat worden. Hopelijk betekent dat dat we binnenkort rechtstreeks naar het hart van Epirus kunnen vliegen. Goed nieuws voor liefhebbers van Zagoria, Vikos-kloof, Ioannina en voor wandelaars die de prachtige Pindos-bergen willen verkennen.

Onno - 9 mei 2007, 20:21 - Reageer/link

   

Athene

Photos, Greece


Athene gezien vanuit Olympic Airlines, 12 oktober.

Onno - 4 nov 2006, 23:06 - Reageer/link

   

Onnoot in de Pindos

Photos, Greece


Mijn schoonzussen Eleni en Elli kijken uit over het dal van de Aoos.


Elli kijkt over de kloof van de rivier Aoos.


Een paard in Paleoselli.


Elli en haar vader lopen door Paleoselli met een zak bonen.


Elli belt haar man Yannis met de bergketen Timfi op de achtergrond.


Een kerk in Konitsa.

Onno - 20 okt 2006, 22:42 - Reageer/link

   

PHP, mail en UTF-8

ICT, Greece

Deze moet ik onthouden: erg handig voor het versturen van Griekse emails vanuit een PHP-script.

Onno - 10 okt 2006, 22:47 - Reageer/link

   

Het kasteel van Parga

Photos, Greece

Deze foto's van mei 2005 lagen nog op de disk.


Een schietgat in de kasteelmuur.


In het kasteel is een kafenio met een terras en uitzicht op het eiland.


Ik zal er maar niet tegenaan leunen.


Claire (mijn zus) klimt tussen de ruïnes door.


Een ondergrondse gang.


Is dat Valtos beach daar in de diepte?


Ja, de strandstoelen staan al klaar.


En daar waren we dan.

Onno - 8 okt 2006, 21:30 - Reageer/link

   

Wandelpad langs de Voidhomatis

Photos, Greece, Nature

Vikos-Aoos nationaal park, 15 mei 2005. De Voidhomatis (Voidomatis) is de rivier die uit de 1000 meter diepe Vikos-kloof ontspringt. Langs de rivier loopt een wandelpad, dat begint bij een oude boogbrug bij Klidhoniá, waar de rafters na het raften aan land gaan. Vanaf de brug loopt een pad stroomopwaarts tot de volgende (nieuwe) brug die naar Papingo leidt. Het pad is ongeveer twee en een half uur lopen.


Lidy verschuilt zich achter een "siamese" plataan.


Claire bij de brug over de Voidhomatis, niet ver van Klidhoniá.


Bij de brug ligt een gewonde vleermuis.


Ik liep langs het pad met mijn schoonzus Elli, mijn zwager Tasos en zijn vriendin Katerina. In het begin is het pad makkelijk.


Platanen staan in ijskoud en glashelder water. Het bronwater van het merk Vikos komt uit deze rivier, het helderste water van misschien wel heel Europa.


Het pad wordt smaller, de bomen niet.


Grote bomen met grote gaten.


Flora en fauna (de slangen heb ik maar niet gefotografeerd).


Is het geen plaatje? Elli en Tasos in het sprookjesachtige bos.


Plataan in spagaat.


Het kloostertje van Ayi Anaryiri, halverwege het pad, honderd meter naar naar links.


Tasos fotografeert Elli.


Panorama van het kloostertje.


Ladder en klaproos.


Af en toe kwam er een rubberboot met rafters de rivier af. Deze rafters kwamen even aan wal om het kloostertje te bekijken.

Na dit punt gingen Elli, Tasos en Katerina terug om te picknicken. Ik ging verder op het pad.


In de verte is de uitgang van de Vikos-kloof.


Langs het pad komt zomaar water uit de berghelling stromen. Een bron dus.


Panayia Spilotissa, een ander kloostertje op de andere oever. De brug heeft u al gezien in Rafting op de Voidhomatis.


Panayia Spilotissa.


Panayia Spilotissa, klokketoren.


Mensen picknicken langs de rivier, bij de brug.


Elli, Tasos en Katerina hadden nog een visje voor me bewaard.

Onno - 6 okt 2006, 23:27 - Reageer/link

   

Papadizi zoekt 'American woman'

Greece, Humor, Linkdump

Papadizi uit de Griekse provincie Makedonia is een geitherder met onmiskenbare Griekse charme en één grote wens: trouwen met een American woman. In ruim een dozijn monologen vertelt hij over zijn speurtocht, waarbij hij zich richt op Monica Lewinsky, Madonna, Cameron Diaz, Paris Hilton en Mister Google - "find me American woman!". Hij is nog maagd, want geiten tellen niet mee, en toch vindt hij feilloos de G-spot van elke vrouw, zegt hij.

Onno - 13 sep 2006, 21:56 - 1 reactie

   

Twee artikelen in Lychnari

Greece

Twee artikelen van Onnoot zijn geplaatst in Lychnari, tijdschrift over Griekenland: een uitleg over Grieks typen op de PC, gebaseerd op dit artikel, en een verhaal over een ritje op de fiets van mijn schoonzus Elli (reeds geplaatst op Onnoot op 2003-01-16).

Onno - 14 juli 2006, 13:32 - Reageer/link

   

Griekse avonturen van Ruard Wallis de Vries

Greece, Linkdump

Wie het leuk vindt om de Griekse verhalen van Onnoot te lezen, moet zeker een kijkje nemen op de websites van Ruard Wallis de Vries. Ooit voor de liefde blijven hangen in Athene vlak na zijn studie, kwam hij al gauw terecht in de toeristenindustrie, en dat blijkt een inspiratiebron waar Onnoot jaloers op is. Maar bovenal zijn zijn in Lychnari en Griekenland Magazine gepubliceerde verhalen een feest van herkenning voor wie een band heeft met Griekenland.

Altijd blijven lachen I
Altijd blijven lachen II
Recente verhalen

Onno - 28 juni 2006, 00:09 - Reageer/link

   

Oranjeziekte

Greece, taal

Onnoot verrijkt graag uw woordenschat.

Portokalitis = oranjeziekte.

Komt van het Griekse πορτοκαλί = portokali = oranje.

Onno - 24 juni 2006, 09:10 - Reageer/link

   

Greek Translator extensie voor Firefox

ICT, taal, Greece

Ik heb u al verteld over InTranslate. Welnu, InTranslate is volwassen geworden en heet nu Greek Translator, omdat hij niet alleen In.gr gebruikt maar ook Babelfish. Greek Translator is officieel gepubliceerd op de addons website van Mozilla, en in korte tijd al zo'n 800 keer gedownload.

Onno - 20 juni 2006, 00:18 - 1 reactie

   

Grieks typen op de PC

Greece, Taal, ICT

Nog meer nieuws voor mensen die Grieks leren of al beheersen: een beschrijving hoe je Grieks kan typen in Windows XP. De pagina wordt binnenkort nog uitgebreid.

Onno - 11 apr 2006, 01:02 - Reageer/link

   

Nieuwe versie van InTranslate

Greece, Taal, ICT

[Deze pagina is verouderd. Zie de nieuwe versie op http://www.onnoot.com/wiki/intranslate.]

InTranslate, een Grieks woordenboek-opzoekhulpje voor browser Firefox, deed het niet van Grieks naar Engels. Nu wel. Onnoot heeft hem gerepareerd.

InTranslate is oorspronkelijk gemaakt door mpeimpiii. Het probleem was, dat Griekse tekst werd aangeboden aan de dictionary van In.gr in een UTF-8 codering. Nu wil In.gr geen UTF-8, maar Windows-1253 gecodeerde Griekse tekst. Ik heb daarom een kleine conversie ingebouwd, die Griekse letters direct van UTF-8 naar Windows-1253 URI-encoded converteert.

Let wel, ik heb dit alleen nog op mijn eigen PC getest. Gebruik is voor eigen risico. Geen enkele garantie. Deel uw ervaringen mede, zodat ik de extensie verder kan verbeteren. Vermeld daarbij gaarne de Firefox-versie en -taal, de versie van de InTranslate extensie, en de pagina waarop u getest heeft.

InTranslate 0.2a

[Update 12 april 00:29]
Versie 0.3 is uit. Bugfix: de twee sigma's werden verwisseld.
InTranslate 0.3

[Update 12 april 23:30]
Na aanklikken van deze link meld Firefox in een gele balk "Om uw computer te beschermen heeft Firefox voorkomen dat deze website programmatuur kon installeren." Klik op "Opties bewerken", dan "Toestaan" en dan "Sluiten", en probeer het dan nog een keer.

Is dat wel veilig? Jawel. Als u het niet vertrouwt, bewaar dan de extensie op uw harde schijf, open hem met WinZip of 7-zip en neem een kijkje in de sources.

[Update 2 mei]
Er zijn inmiddels nieuwere versies uit. Zie http://www.onnoot.com/wiki/intranslate.

Onno - 10 apr 2006, 23:46 - Reageer/link

   

Firefox-extensies voor Griekenlandliefhebbers

Greece, Taal

De browser Firefox (het betere alternatief voor Internet Explorer) is uit te breiden met extensies, en er zijn diverse extensies die iets met de Griekse taal doen.

InTranslate is een vertaler Gr-En-Gr. Met deze extensie kun je in Firefox op een webpagina een Grieks woord selecteren en met de rechtermuisknop de Engelse vertaling opzoeken. Omgekeerd werkt ook, een Engels woord selecteren en dan de Griekse vertaling opzoeken. Helaas werkt het niet met meerdere woorden tegelijk. De extensie maakt gebruik van de vertaaldienst op in.gr, zeg maar het Griekse equivalent van Startpagina. Deze vertaaldienst zou beter beter werken dan die van Altavista.

Greek textbox is een extensie die Firefox een extra balk geeft, waarin je Greeklish kan typen (Greeklish is Grieks getypt in Latijnse, westerse letters). De extensie vertaalt dit meteen in Griekse tekens. Dit is handig voor mensen die niet hun toetsenbordinstellingen willen of kunnen wijzigen. Nadeel is dat deze extensie alleen werkt in Firefox, terwijl de toetsenbordinstellingen werken voor vrijwel alle applicaties.

Extensies met "Greek" in de omschrijving

Onno - 31 mrt 2006, 22:38 - 7 reacties

   

Zonsverduistering

Greece, Linkdump

Mijn Griekse zwager Thomas heeft de zonsverduistering vanuit Konitsa (Griekenland) gefotografeerd.

Onno - 29 mrt 2006, 18:56 - Reageer/link

   

Houtje touwtje in Paleoselli

Photos, Greece


Griekenland, Paleoselli, 2 mei 2005. Het dak van de stal van de buren van mijn schoonouders.


Een vrachtwagen staat geparkeerd langs de weg van Konitsa naar Paleoselli. Op de achtergrond: bergmassa Timfi met als hoogste top Gamila (1/3 van rechts), onderdeel van het Vikos-Aoos nationaal park.

Onno - 20 mrt 2006, 22:45 - Reageer/link

   

Forellen en bonen

Photos, Greece

"Onno, geef eens wat geld," vroeg schoonvader Dimitri.
Goh, dat is nieuw, dacht ik. Schoonouders die om geld vragen, dat had ik nog niet meegemaakt. Als ik zelf eens iets probeer te betalen is het meestal tevergeefs. Ik gaf hem een tientje; veel te weinig om de balans in evenwicht te brengen, maar hij was er zeer tevreden mee.
"Ik wist dat hier een forelkwekerij moest zijn; nu heb ik hem gevonden! Kom maar kijken," zei hij, en hij liep van de watermolen naar boven, langs het bergstroompje. Claire, Lidy, Tjerk en ik volgden hem. Daar zagen we een viskwekerij. Rivierwater kletterde uit buizen in bakken van enkele meters waarin forellen zwommen. Wij werden door de poort naar binnen uitgenodigd. Terwijl schoonvader vis kocht van de eigenaren, maakte ik dit panorama van 5 foto's. De forel smaakte die avond heerlijk.


Griekenland, Armata, forelkwekerij, 2 mei 2005.


Griekenland, Paleoselli, 2 mei 2005. Dit veldje van de buren van Dimitri is klaar voor de bonen.

Onno - 1 mrt 2006, 22:37 - Reageer/link

   

De watermolen van Armata

Photos, Greece


Armata, Epirus, Griekenland, 2 mei 2005.
Claire kijkt naar een watermolen. De watermolen bevindt zich langs een bergweg die van Konitsa voert naar Elefthero, Paleoselli en verder naar Armata. Kleine dorpjes, waar het leven nog nauwelijks is aangetast door de moderne tijd. In Paleoselli waren vroeger ook enkele van zulk soort watermolens.

In het midden is vrij goed het scheprad te zien dat door het water uit de rechterbuis in beweging kan worden gebracht. De linkerbuis leidt naar een ton waarin schapenwol-kleden (een typisch product van deze streek) worden gewassen. De ton dient dus niet, zoals ik na mijn vorige bezoek dacht, om het water uit de zaagmolen op te vangen.


Mijn schoonvader Dimitrios biedt mijn moeder Lidy een helpende hand bij het beklimmen van de molen. Op de voorgrond het zaagblad.

Onno - 6 feb 2006, 23:41 - Reageer/link

   

ELAS monument

Photos, GreeceGriekenland, 2 mei 2005. Op de weg van Konitsa naar Elefthero en Paleoselli, op het hoogste punt (circa 1200 meter) staat dit monument, dat herinnert aan verzetsstrijders van de communistische ELAS die omgekomen zijn tijdens de Duitse bezetting.

"In de nagedachtenis van de strijders van de ELAS die stierven door (τα βολια?) van de Duitse Nazi's op 26-7-1943."

De ELAS ging na de tweede wereldoorlog door met vechten, want ze wilden van Griekenland een communistische staat maken. De burgeroorlog die daardoor ontstond was vele malen erger dan de Duitse bezetting. Lees er alles over in het aangrijpende boek Eleni van Nicholas Gage (Gatzoyannis).

Onno - 29 jan 2006, 16:17 - 2 reacties