Onnoot


Follow This Page
Follow That Page stuurt u een email wanneer deze pagina wordt gewijzigd.


Selecties:
Anagrammen
Foto's
Griekenland
Humor
ICT (software)
Inbox
Lifelog
Linkdump
Natuur
Nederland
Panorama's
Simon
Taal <
Vaag
De laatste 10 reacties:

Simon
Ach, het eten zou hier zogenaamd niet lekker zijn ; er zijn nog genoeg 'buitenlandse' restaurants. De behandeling van allochtonen verslechterd de laatste twee jaar exponentieel. ...

ahmeddi
die negatieve punten zijn zooo waar :) ik ben een marokkaan en ja nederlanders voelen zich te goed dus wat wil je? wordt toch wat sympathieker en neem een voorbeeld aan de belgen :P

Claire Z.
Hier spreekt je zus weer. Weet je nog dat al onze katten door de jaren heen zijn komen aanlopen, of ons zijn aangeboden? En we hebben er geen moment spijt van gehad, integendeel, het zijn onze liefste vriendjes geworden. Binnenlaten dus, altijd!

Onno
Beste Dave, In vrijwel iedere Linux-distributie zitten woordenlijsten in heel veel talen. Zo is er bijvoorbeeld het package aspell. En als Linux downloaden en runnen je te veel moeite is, dan weet Google vast ook wel woordenlijsten te vinden...

Dave
Ja onno, leuk... Maar wat ik nog leuker zou vinden als je mij a.u.b. een woordenlijst zou willen opsturen voor mijn engels Boggle spelletje (windows). Als je hem ook graag wil stuur ik hem in je re-mail ? b.v.d. Dave.

Ryanne
Goh ik schrik wel van al dat negatieve maar herken het aan de andere kant ook wel. Wij denken er enorm over om naar het caribisch gebied te verhuizen mede ook vanwege de vriendelijkheid van de mensen daar en het materialistische en onvriendelijke dat onze natie tegenwoordig heeft. ...

Ryanne
Goh ik schrik wel van al dat negatieve maar herken het aan de andere kant ook wel. Wij denken er enorm over om naar het caribisch gebied te verhuizen mede ook vanwege de vriendelijkheid van de mensen daar en het materialistische en onvriendelijke dat onze natie tegenwoordig heeft. ...

Onno Zweers
Latest news: Templatesbrowser.com is online again! Beware!

Anoniem
Niet mee eens met sommige punten. Apple laat mensen Itunes gebruiken zodat ze muziek KOPEN ipv Limewire of iets dergelijks. ...

Claire Z.
Begin 2008 zag ik gedurende ongeveer een week opvallend veel auto\'s met de initialen HB op het nummerbord. ...

Sportieve anagrammen

Anagram, Taal

Voor de rubriek Sport:
Ronald Koeman = Doelramkanon
Jan Wouters = Stuw Oranje !
Erik Breukink = Bruine kikker

Dekt een beetje de lading van 'waar zij voor stonden'.
Groeten van Jean Pierrre van Hauwe, Delft

Onno - 3 okt 2006, 11:07 - Reageer/link

   

Woordenlijst & DNS

Taal, ICT

Onnoot heeft een woordenlijst van 185172 Nederlandse woorden losgelaten op het DNS systeem. Van die woorden waren er 37740 bekend als .nl domein. Dat is 20,381%. Het is mogelijk dat er meer woorden als domeinen geregistreerd zijn, want niet alle geregistreerde domeinen zijn al bekend in het DNS (domain name system). Een DNS record geeft aan welk IP-adres hoort bij een domeinnaam.

De gebruikte woordenlijst komt uit het Linux spellingspakket Aspell.

Het alfabetisch eerste .nl domein is aagje.nl, braakliggend bezit van een hostingbedrijf. Het laatste domein is zwoeg.nl, een website over wielrennen. Het domein met het langste bestaande woord is arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.nl ("connection refused"), maar ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties.nl is nog beschikbaar, en drie letters langer.

Domeinen met "onno" erin zijn onnozel.nl (wintervakantiefoto's) en onnozele.nl (braakliggend). Onnodig.nl en telefoonnota.nl zijn dus nog beschikbaar.

Onno - 12 apr 2006, 00:06 - Reageer/link

   

Grieks typen op de PC

Greece, Taal, ICT

Nog meer nieuws voor mensen die Grieks leren of al beheersen: een beschrijving hoe je Grieks kan typen in Windows XP. De pagina wordt binnenkort nog uitgebreid.

Onno - 11 apr 2006, 01:02 - Reageer/link

   

Nieuwe versie van InTranslate

Greece, Taal, ICT

[Deze pagina is verouderd. Zie de nieuwe versie op http://www.onnoot.com/wiki/intranslate.]

InTranslate, een Grieks woordenboek-opzoekhulpje voor browser Firefox, deed het niet van Grieks naar Engels. Nu wel. Onnoot heeft hem gerepareerd.

InTranslate is oorspronkelijk gemaakt door mpeimpiii. Het probleem was, dat Griekse tekst werd aangeboden aan de dictionary van In.gr in een UTF-8 codering. Nu wil In.gr geen UTF-8, maar Windows-1253 gecodeerde Griekse tekst. Ik heb daarom een kleine conversie ingebouwd, die Griekse letters direct van UTF-8 naar Windows-1253 URI-encoded converteert.

Let wel, ik heb dit alleen nog op mijn eigen PC getest. Gebruik is voor eigen risico. Geen enkele garantie. Deel uw ervaringen mede, zodat ik de extensie verder kan verbeteren. Vermeld daarbij gaarne de Firefox-versie en -taal, de versie van de InTranslate extensie, en de pagina waarop u getest heeft.

InTranslate 0.2a

[Update 12 april 00:29]
Versie 0.3 is uit. Bugfix: de twee sigma's werden verwisseld.
InTranslate 0.3

[Update 12 april 23:30]
Na aanklikken van deze link meld Firefox in een gele balk "Om uw computer te beschermen heeft Firefox voorkomen dat deze website programmatuur kon installeren." Klik op "Opties bewerken", dan "Toestaan" en dan "Sluiten", en probeer het dan nog een keer.

Is dat wel veilig? Jawel. Als u het niet vertrouwt, bewaar dan de extensie op uw harde schijf, open hem met WinZip of 7-zip en neem een kijkje in de sources.

[Update 2 mei]
Er zijn inmiddels nieuwere versies uit. Zie http://www.onnoot.com/wiki/intranslate.

Onno - 10 apr 2006, 23:46 - Reageer/link

   

Firefox-extensies voor Griekenlandliefhebbers

Greece, Taal

De browser Firefox (het betere alternatief voor Internet Explorer) is uit te breiden met extensies, en er zijn diverse extensies die iets met de Griekse taal doen.

InTranslate is een vertaler Gr-En-Gr. Met deze extensie kun je in Firefox op een webpagina een Grieks woord selecteren en met de rechtermuisknop de Engelse vertaling opzoeken. Omgekeerd werkt ook, een Engels woord selecteren en dan de Griekse vertaling opzoeken. Helaas werkt het niet met meerdere woorden tegelijk. De extensie maakt gebruik van de vertaaldienst op in.gr, zeg maar het Griekse equivalent van Startpagina. Deze vertaaldienst zou beter beter werken dan die van Altavista.

Greek textbox is een extensie die Firefox een extra balk geeft, waarin je Greeklish kan typen (Greeklish is Grieks getypt in Latijnse, westerse letters). De extensie vertaalt dit meteen in Griekse tekens. Dit is handig voor mensen die niet hun toetsenbordinstellingen willen of kunnen wijzigen. Nadeel is dat deze extensie alleen werkt in Firefox, terwijl de toetsenbordinstellingen werken voor vrijwel alle applicaties.

Extensies met "Greek" in de omschrijving

Onno - 31 mrt 2006, 22:38 - 7 reacties

   

Lel afwasmiddel

Photos, Greece, Humor, Taal


Griekenland, Konitsa, 16 mei 2005.
Maria's ouders doen de afwas met LEL afwasmiddel. Heel geschikt om lellebellen mee te blazen.

Onno - 7 aug 2005, 10:24 - Reageer/link

   

Anagram Osama bin Laden

Anagrammen, Taal, Humor

Osama bin Laden =
A! Inslaande bom!

Onno - 5 nov 2004, 00:35 - 4 reacties

   

Anagrammen Rita Verdonk

Anagrammen, Taal, Humor

Rita Verdonk:
Ik vorder 't na
Dor vierkant

Onno - 1 nov 2004, 23:01 - Reageer/link

   

Anagrammenalgoritmes (1)

Anagrammen, Taal

Sjaak Priester is de maker van Ragmania, een programma om anagrammen te vinden. Een voorbeeld hierbij was onder andere Maanrag, hersenspinsel van Onnoot, die tot meer anagramsoftware heeft geïnspireerd. Maanrag is echter nogal verouderd en schijnt op systemen met veel RAM in de war te raken.

Onnoot werd zeer getroffen door een citaat op Sjaak's website uit het boek Opperlans van Hugo Brandt Corstius (Battus), de kampioen der Nederlandse taalacrobatiek.

"Daar had ik iets moois voor verzonnen. Ik gaf aan elke letter een getalwaarde, altijd een priemgetal. (...) Bij elk woord vermenigvuldig je de getalwaarden van de letters met elkaar. (...) Woorden met dezelfde getalwaarde zijn anagrammen van elkaar, want producten van dezelfde priemgetallen."

Het gaat erom: hoe weet een computer of twee woorden anagrammen van elkaar zijn? Onnoot heeft daarvoor het volgende recept gehanteerd:
1. Voor elke letter van het origineel wordt gekeken of die letter bestaat in het mogelijke anagram. (De letters mogen eerst gesorteerd worden maar in de meeste gevallen is dat onnodig.)
2. Komt de letter in zowel origineel als anagram voor, dan wordt de letter uit beide gewist.
3. Het resultaat is twee lettergroepen. Een lettergroep die resteert van het origineel, en een lettergroep die resteert van het anagram. Zijn beide groepen leeg, dan zijn de twee woorden anagrammen van elkaar.
Het mooie met deze methode is dat je meteen weet welke letters er te veel of te weinig zijn gebruikt.

De methode met priemgetallen van Hugo Brandt Corstius is echter van een ongerepte wiskundige schoonheid. Onnoot moet dan ook met schaamte bekennen dat 's mans boek "Opperlans" nog niet in de boekenkast van Onnoot prijkt. Helaas heeft de priemmethode een nadeel: bij grote anagrammen is deze methode waarschijnlijk trager dan Onnoot's simpele wegstreepmethode, doordat de getallen heel groot worden en de microprocessor omslachtige truuks moet uitvoeren om de nodige berekeningen uit te voeren.

Ik zou daarom nog een idee willen toevoegen: als de meest voorkomende letters de laagste priemgetallen krijgen en de minst voorkomende letters de grotere priemgetallen, dan blijven de producten gemiddeld gesproken het kleinst.

Welke methode het snelst is hangt van veel factoren af, waaronder de architectuur van de gebruikte microprocessor en de grootte van het anagram.

Onno - 31 okt 2004, 17:10 - Reageer/link

   

Anagrammen Piet Hein Donner

Anagram, Taal, Humor

Piet Hein Donner =
Poen hindert nie
Non-pienterheid
Heiden op 'n trein
'n Optie hinderen

Onno - 29 okt 2004, 22:44 - Reageer/link

   

Letterfrequenties

Anagram, Taal

Hoe vaak komen de letters van het alfabet voor? Onnoot heeft dat al enige tijd geleden uitgerekend voor zijn anagramchecker FART. De bij het anagraferen resterende letters worden door FART gesorteerd op zeldzaamheid, zodat u de moeilijkste letters het eerst kunt wegwerken.

Onnoot schreef een klein Perl script om de letterfrequenties van een woordenlijst met Nederlandse woorden te tellen. Het aantal E's werd gedeeld door het aantal van iedere letter, om de zeldzaamheid in relatie tot de E uit te drukken. Voorbeeld: stel dat de E 220 keer voorkomt en de N 100 keer, dan krijgt de N als waarde 220/100 = 2,2.

Onnoot vond de volgende waardes voor zeldzaamheid in relatie tot de E.

a = 2,68
b = 9,31
c = 10,55
d = 4,03
e = 1
f = 14,62
g = 4,35
h = 8,61
i = 2,87
j = 13,49
k = 5,75
l = 3,88
m = 8,42
n = 2,2
o = 3,08
p = 7,71
q = 839,89
r = 2,32
s = 3,17
t = 2,71
u = 7,78
v = 9,47
w = 14,7
x = 317,99
y = 204,64
z = 19,42

Hier nog een keer, gesorteerd op volgorde van zeldzaamheid:

e = 1
n = 2,2
r = 2,32
a = 2,68
t = 2,71
i = 2,87
o = 3,08
s = 3,17
l = 3,88
d = 4,03
g = 4,35
k = 5,75
p = 7,71
u = 7,78
m = 8,42
h = 8,61
b = 9,31
v = 9,47
c = 10,55
j = 13,49
f = 14,62
w = 14,7
z = 19,42
y = 204,64
x = 317,99
q = 839,89

Zoals u kunt zien is de Q erg zeldzaam met waarde 839,89. Dat betekent dat de E ongeveer 840 keer zo vaak voorkomt als de Q. De waarde van de Q in het spel scrabble, 11 of 13 meen ik, is dus véél te laag.

[Update 8 december 2004. Uit de statistieken blijkt dat mensen hier komen op zoek naar scrabble-woorden met een Q. Welnu, op woordenzoeker.nl is een aardige verzameling. De site is trouwens ook door mij gemaakt.]

Uitgangspunt was een woordenlijst met Nederlandse woorden, waarbij ieder woord 1 keer voorkomt. Eerlijker zou nog zijn om de berekening los te laten op een representatief stuk Nederlandse tekst. Dat zou weer andere waardes geven, maar dat is moeilijker te berekenen. Want hoe bepaal je wat een representatieve tekst is?

Onno - 29 okt 2004, 22:39 - 3 reacties

   

Anagram JP Balkenende

Anagram, Taal, Humor

Met die voet komt het wel goed:

Jan Peter Balkenende =
Jan plakte been & rende

Onno - 8 okt 2004, 23:18 - Reageer/link