Grieks typen en lezen op de PC

Grieks typen

Methode 1: Landinstellingen van Windows aanpassen

Om Grieks te kunnen typen op een gewoon (niet-Grieks) toetsenbord, moeten de landinstellingen van Windows worden aangepast.

Ga naar StartConfiguratieschermLandinstellingen.

Klik op het tabblad Talen.
Klik op de knop Details.

Waarschijnlijk staat daar al als taal NL Nederlands (Nederland) en daaronder hangt waarschijnlijk een toetsenbord Verenigde Staten (internationaal).

Klik op de knop Toevoegen. Vul in als invoertaal Grieks en als toetsenbordindeling Grieks (220). Er zijn meerdere Griekse toetsenbordindelingen maar Grieks 220 vind ik persoonlijk het handigst, omdat het hierbij heel makkelijk is om accenten toe te voegen met de toets ; (puntkomma).

Klik op OK. Je ziet dan dat de taal Grieks in het lijstje is toegevoegd met daaronder hangend het toetsenbord Grieks (220).

Klik nogmaals op OK om het scherm te sluiten. Je ziet nu op de blauwe balk onderin het scherm dat er een paar pictogrammen zijn bij gekomen. Waarschijnlijk staat er een hokje met NL of EL of EN erin. Dat is de invoertaal. Kies hier EL (Ellinika) op Grieks te kunnen typen.

Je kunt snel schakelen tussen de verschillende invoertalen door op het toetsenbord de linker Shift+Alt in te drukken. Bij iedere druk op deze toetscombinatie springt Windows naar de volgende invoertaal. Mocht je ooit merken dat de computer spontaan van taal wisselt, dan heb je waarschijnlijk deze toetsen ingedrukt.

Hier een schema van de toetsenbordindeling. Klik erop om in te zoomen, kies dan BestandAfdrukken om hem te printen.

Enkele opmerkingen bij dit schema:

  • De € krijg je door de rechter Alt toets ingedrukt te houden en dan de E in te drukken.
  • Accenten (άέίόύήώ) krijg je door eerst de ; rechts van de L in te toetsen en dan de gewenste klinker.
  • Umlaut zoals in λαϊκό krijg je door eerst Shift+: (rechts van de L) in te toetsen en daarna de gewenste klinker.
  • De combinatie van umlaut en accent zoals in ταΐζω: Shift+" (links van de Enter) en dan de gewenste klinker.

Een ander schema, licht afwijkend van Grieks (220), staat op de website van IBM. Een interessante functie is dat er extra Alt + numeric keypad codes te zien zijn, waarmee de Griekse letters te krijgen zijn zonder het Grieks toetsenbord in te stellen.
http://www-306.ibm.com/software/globalization/topics/keyboards/KBD319.jsp

Methode 2: Firefox-extensie Greek Textbox

Greek textbox is een extensie die Firefox een extra balk geeft, waarin je Greeklish kan typen. Greeklish is Grieks, getypt in Latijnse, westerse letters. De extensie vertaalt dit meteen in Griekse tekens. Dit is handig voor mensen die niet hun landinstellingen willen of kunnen wijzigen (zie methode 1 hierboven). Nadeel is dat deze extensie alleen werkt in Firefox, terwijl de landinstellingen werken voor vrijwel alle applicaties.

Op de afbeelding hieronder is de balk in actie te zien, evenals het scherm met extensies.

Methode 3: "All Greek to me" website

Net als de Greek Textbox van methode 2, vertaalt deze website van Greeklish naar Grieks, maar deze website kan het ook omgekeerd. Het Greeklish kun je het beste typen zonder accenten. De site plaatst dan zelf de juiste accenten.
[Met dank aan Marleen Helleman en Rosette ]

http://speech.ilsp.gr/greeklish/greeklishdemo.asp

Griekstalige websites lezen

FIXME Hier wordt nog aan gewerkt. Kijk voorlopig even op http://www.xs4all.nl/~onnoz/griekenland.pagina.nl/griekse-fonts.html .

Griekstalige websites maken

FIXME Hier wordt nog aan gewerkt. Kijk voorlopig even op http://www.xs4all.nl/~onnoz/griekenland.pagina.nl/griekse-fonts.html .

Grieks vertalen

De beste woordenboekwebsite Grieks-Engels-Grieks is waarschijnlijk http://www.in.gr/dictionary/lookup.asp, omdat die meerdere betekenissen aangeeft. Maar dit online woordenboek kan niet hele zinnen vertalen. Babelfish van Altavista kan dat wel. Je kunt Babelfish het adres van een webpagina geven om te vertalen, maar voor Griekstalige pagina’s levert dat een foutmelding op; maar Griekse tekst kopiëren en plakken in Babelfish werkt wel. Rosette heeft op Grieksetaal.startpagina.nl een uitgebreid overzicht van vertaalmachines (derde kolom, onder Online woordenboeken).

Er is ook een Firefox extensie, InTranslate, die vertaalt van Grieks naar Engels en omgekeerd, gebruik makend van de hier genoemde In.gr en Babelfish.

 
grieks_lezen_en_typen_op_de_pc.txt · Laatst gewijzigd: 2006/05/09 11:23
 
Recent changes RSS feed Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki
Copyright © Onno Zweers